Zaštita od ptica

Ptice su velike štetočine i žive naročito u gradskim predelima gde mogu izazvati i veliku materijalnu štetu, i preneti razne bolesti.

Ptice, a naročito golubovi, žive u gradskim sredinama, u jatima koja mogu da dostignu i broj od 100 ptica. Najčešće se nastanjuju u potkrovljima, crkvenim tornjevima, na mostovima, zidnim nišama i simsevima i tu grade gnezda i gaje mlade.

Golubovi i ptice uopšte nanose veliku štetu fasadama. Naročito su ugroženi istorijski spomenici, muzeji, crkve i drugi objekti od velikog istorijskog i kulturnog značaja. Izmet ptica se lepi za fasadu, a u kombinaciji sa kišom, nagriza fasade i uništava ih.

Stambene zgrade i drugi objekti su takođe ugroženi, jer ptice mogu napraviti svoja gnezda baš na olucima i zapušiti ih. Ljudima često smeta i buka koju proizvode ptice i izmet koji ostavljaju na terasama ili na simsu.

Mnogo opasnije je ipak činjenica da su golubovi prenosioci raznih bolesti. Golubiji izmet vrlo često sadrži klice salmonele i starije osobe, deca i bolesni su uvek u opasnosti da se zaraze. Salmonela kod ljudi izaziva teške stomačne tegobe.

I bakterija tuberkuloze se često može naći među golubovima. Čak i kada sami ne obole, mogu biti prenosioci. Ovo je važno, jer se lako prenosi na domaće životinje, a sa njih i na ljude.

U perju golubova se množi i stanuje priličan broj parazita. Oni se vrlo lako nastanjuju i u prostorije gde žive i rade ljudi. Sa sobom, golubovi mogu nositi i stenice, moljce, hlebne bude ili vaši. Gradski golubovi češće nose sa sobom parazite, jer nemaju mogućnost kupanja u pesku kao divlji golubovi.

I vrane i vrapci su, takođe, ptice koje mogu izazvati mnoge bolesti i naneti materijalnu štetu.

Mehanička sredstva za zaštitu od ptica najčešće su barijere koje se postavljaju da bi se onemogućilo da ptica sleti na neku površinu. Najčešće se postavljaju iglice za ptice koje im onemogućavaju da slete na krovove, tavane, klime, oluke, zidove, drva ili neke druge površine. Iglice su zaobljene na samom kraju i ne postoji mogućnost povređivanja.

Postoje i mnoge mreže, ultrazvučni rasterivači, laserski rasterivači, tvisteri i slični proizvodi namenjeni zaštiti od ptica. Često se proizvode i strašila različitih oblika. Mnogi gelovi koji se postavljaju za odbijanje ptica rade na principu reflektovanja svetlosti, pa pticama deluju kao vatra i ne prilaze im.

Postoje i mnogi gelovi koji se nanose na površine na koje ptice sleću. Obično su bezbojni, a pticama izazivaju osećaj neprijatnosti, jer im se lepi za noge. Nisu škodljivi i ne ubijaju ih, ali ih veoma efikasno odbijaju. Obično im je vek trajanja nekoliko meseci i nakon toga je neophodno naneti ih ponovo.

Tocsiqum nudi profesionalne usluge zaštite od ptica

Da bi zaštita od ptica bila što efikasnija, neophodno je da stručan tim proceni koja je zaštita najbolja za površine koje se tretiraju. Postoje mnoga hemijska jedinjenja koja mogu odbiti ptice i zaštiti poslovne objekte, kuće, pa i poljoprivredne površine, a njih je najbolje da nanesu stručna lica.

Svi repelenti koji se koriste za ptice su neškodljivi i ne ubijaju ih, već ih odbijaju vizuelno ili na neki drugi način.

Potrebna Vam je zaštita od ptica? Molimo Vas da popunite online zahtev za ponudu!