Uništavanje korova sa njiva, iz bašta, voćnjaka, vinograda, travnjaka i industrijskih površina

Korovi su sve one biljke koje se neplanirano pojave u baštama ili na nekim drugim površinama. Svojim prisustvom uzimaju hranljive materije i vodu od biljaka koje se gaje, te se tako značajno smanjuju prinosi, a dobijeni plodovi mogu biti značajno lošijeg kvaliteta.

U manjim baštama, korov se može uništavati i mehanički, ali je daleko delotvornije uništavati ga sredstvima za uništavanje korova, koje nazivamo herbicidi.

Korovi se mogu uništavati okopavanjem, ručno ili mašinski. Ručno okopavanje obično je pogodno jedino za male vrtove, a za velike površine potrebne su mašine koje vuku traktori. Pljevljenje je efikasniji metod, jer se korov čupa iz korena, dok kod okopavanja najčešće veliki deo korena ostaje u zemlji.

Malčiranje je takođe popularan metod kojim se prostor između dve zasađene biljke pokriva kartonom, folijom ili slamom ili slično kako se bi se korovu onemogućilo da dođe do svetlosti koja mu je potrebna za rast i razvoj.

Preparati na prirodnoj bazi se takođe upotrebljavaju u iskorenjavanju korova. Često se za prostore obrasle korovom koji nisu poljoprivredne koristi mešavina sirćeta, soli i sapuna, kao i vrela voda koja direktno uništava koren.

Neke od metoda su i prskanje varikinom ili alkoholom, ali one ne utiču povoljno na biljni i životinjski svet u okolini. Slično, i votka može da bude dobar herbicid, a veoma često se koristi i kreč. Kreč se stavlja na jesen, u granulama, kako bi obezbedio zemljište puno alkalina na kome malo vrsta korova može da opstane.

Prirodni herbicid je i orah, pa nije ni čudo što ispod orahove krošnje nećete naći bogat biljni svet. Krompir i bundeva su, takođe, neprijatelji korova, zbog svog gustog lišća, a najbolji prirodni uništitelj korova je paradajz. U povrtnjaku u kome raste paradajz, nema ladoleža i pirevine.

Najefikasniji metod uništavanja korova je svakako tretiranje herbicidima. Višegodišnji korovi se tretiraju posle žetve, kada korovi dostignu visinu 20-30 cm, odnosno kada su u periodu intenzivnog rasta. Herbicidi se apliciraju pre cvetanja kako bi korov lakše usvojio herbicid. Najbolji period za primenu herbicida je nakon obilnih kiša, kada korovi izniknu i intenzivno rastu.

Koriste se totalni i selektivni herbicidi. Selektivni herbicidi ne deluju na sav biljni fond, već na pojedine, ostavljajući željene biljke relativno neoštećene. Neki selektivni herbicidi deluju tako što ometaju rast i razvoj krova, dok ga neki uništavaju.

Totalni herbicidi uništavaju sav biljni fond sa kojim dođu u susret i nepraktični su za poljoprivredna zemljišta. Najčešće se koristi da se potpuno očisti teren od korova, za industrijske površine, železničke nasipe i slično.

Tocsiqum nudi profesionalne usluge uklanjanja korova sa poljoprivrednog zemljišta

O velikim poljoprivrednim površinama često je teško brinuti adekvatno bez profesionalne pomoći i upotrebe pesticida. Tocsiqum nudi usluge uklanjanja korova sa njiva, iz bašta, voćnjaka, vinograda ili travnjaka, bezbedno za vaše useve, kako biste smanjili štetu i povećali prinos.

Tocsiqum nudi profesionalne usluge uklanjanja korova sa industrijskih površina

Sve velike površine obrasle višegodišnjim korovom neophodno je tretirati totalnim herbicidima. Stoga, vrlo je važno da taj posao obavi stručan tim ljudi, obraćajući pažnju i na živi svet u okolini, i na samo rukovanje herbicidima.

Sve veće površine na kojima treba ukloniti korov, treba tretirati herbicidima od strane profesionalaca.