Šta je fumigacija?

fumigacija

Ukoliko ste rešili da sa 100% sigurnosti rešite problem sa štetočinama onda je ovaj termin i metoda nešto što vas može zainteresovati.

Fumigcija je za sve one koji žele da budu maksimalno sigurni, a metoda je dostupna čak i na mestima koja su nepristupačna te dezinfekcija ili deratizacija ne mogu biti realizovane.

Kakva je ovo metoda?

Fumigati su materije koje će na određenoj temperaturi, pod određenim pritiskom preći u gasovito stanje.

A upravo će pomenuti fumigati izazvati smrt svih živih bića – te je potrebno da za ovaj proces angažujete stručnjake sa dugogodišnjim isksutvom koji mogu sam proces realizovati uspešno i bezbedno po vas i vašu okolinu.

Šta se tretira fumigacijom?

Ova metoda se uglavnom primenjuje prilikom suzbijanja štetočina u raznim skladištima, jer će upravo (maločas pomenuti) fumiganti uspešno delovati u tretiranom materijalu.

Upravo se i sva poljoprivredna roba, počev od žita (kukuruza, pirinča, ječma, heljde, pšenice… brašna kao i njegovih prerađevina, pa sve preko odeće, obuće, posteljine, lekovitog bilja, suhomesnatih proizvoda…) može tretirati fumigacijom.

Ne ustručavajte za bilo koji problem, jer će fumigacija veoma uspešno biti primenjena u svim situacijama gde deratizacija i dezinfekcija nisu moguće.

Ko može realizovati fumigaciju?

S obzirom na to da su fumiganti jako toksični oni zahtevaju i posebne mere prilikom rada odnosno njihovog postavljanja, te je potrebno da za ovu metodu pronaći ovlašćenu ustanovu kao i profesionalce u ovom poslu, kompanija Tocsiqum nudi vam dugogodišnje iskustvo u radu ove metode.

Šta su fumiganti?

Već ste se u tekstu susreli sa ovim terminom fumiganti pa je red i da ga predstavimo.

To su ustvari hemijske materije koje će se na određenoj temperaturi ali i pritisku pretvoriti u gasovito stanje i na taj način uništiti štetočine koje je potrebno tretirati.

Kod nas je najzastupljeniji fumigant koji nema štetno dejstvo niti na namirnice, ali i na opremu.

Preporuka za sve one koji izvrše fumigaciju jeste da dobro provetre prostoriju, a što se tiče proizvoda koji su bili izložen ovom metodom oni se mogu staviti u promet i koristiti već nakon 48 sati.

Sredsta koja se koriste prilikom ove metode s jedne strane su veoma toksična za ljude i životinje, ali ona pak imaju tu sposobnost da dobro prodru i na nepristupačnim mestima; a s druge srane uspešno i veoma brzo izlaze iz tretiranih stvari.

Koja je razlika između dezinskecije i fumigacije?

Bitna razlika između ove dve metode jeste u upotrebi otrova, koji se u klasičnoj dezinfekciji ne koriste.

Međutim, ukoliko želite učinak od 100% onda je bitno da se odlučite za metodu fumigacije, ali isključivo da ceo proces proverite stručnim licima koja će nositi posebnu opremu i imati posebne licence za rad s obzirom na to da su sredstva koja se koriste izuzetno toksična.

Na kojim mestima je moguće realizovati fumigaciju?

Ukoliko ste već tretirali, ali to nije dalo rezultate – svakako možete zatražiti i fumigaciju nezavisno od toga da li je u pitanju poslovni prostor, vaš dom ili zgrada…

Međutim, pojedini prostori zahtevaju da se fumigacija obavlja redovno čak i u slučaju kada nema štetočina, to su na primer:

 • mlinovi
 • silosi
 • magacini
 • proizvodni pogoni
 • podna skladišta
 • prazni prostori
 • restorani
 • kuvhinje
 • brodovi
 • kamioni
 • drvene palete…

Kako pripremiti prostor za fumigaciju?

S obzirom na to da je ovo dosta složeniji proces od dezinfekcije, on će zahtevati i određene pripreme.

Kako biste zaštitili sebe, vama drage ljude kao i kućne ljubimce potrebno je da poštujete osnovne korake s obzirom na to da se koriste toksične materije prilikom same metode.

Najpre je bitno da otvorite i otključate sve prostorije, kuhinjske elemente, plakare; ali i da uklonite hranu iz frižidera, zamrzivača i drugih ostava u kojima je postavljena hrana.

Takođe, uklonite dušeke, jastučnice, kao i svu posteljinu sa kreveta, možete skinuti i zavese kako bi bio omogućen pristup stručnim licima vašem prozoru.

Takođe isključite sve električne uređaje kao što je frižider, ta peć, bojler… a ukoliko imate kućne ljubimce uklonite ih na neko vreme dok proces ne bude bio završen.

Priznajemo, možda vam sve ovo ne izgleda dovoljno lako kako bise pripremili, ali kako bi sam proces fumigacije bio uspešan potrebna je dobra priprema, a na taj način bićete i 100% sigurni da su uništene sve štetočine u vašem domu.

Zbog čega je bitna fumigacija?

Ukoliko se odlučite za metodu fumigacije koja se koristi samo u određenim situacijama potrebno je svakako da ispunite pre svega bezbednosne uslove, ali i da pronađete tim profesionalaca koji će samu metodu realizovati.

Na ovaj način sigurno ćete istrebiti sve štetočine u vašem domu ili poslovnom prostoru, magacinu, a ukoliko bismo morali da nabrojimo sve prednosti sastavili smo neku uopštenu listu dobre strane ove metode.

Pre sevga tu je visoka efikasnost kao i uspešnost same metode, takođe ne treba zaboraviti ni na ekonomsku opravdanost i isplativost – jer neće biti štetnih posledinca na robu, a ukoliko se odabere pravi tim profesionalaca moći će i da se tretira roba koja je upakovana.

Fumigacijom bićete sigurni da je uspešno delovanje na sve razvojne stadijume insekata, jer će nakon izvršene metode fumiganti dopreti i do najteže dostupnih mesta.