Koliko često je potrebno raditi dezisenkciju starijih prostora?

dezinsekcija starijih prostora

Ukoliko imate neko nasledstvo, ili ste toliko srećni da možete da kupite neku stariju nekretninu verovatno se dešava sledeće: Potencijalna infestacija (pojavljivanje štetnih insekata) će se jako teško sprečiti bez obzira koliko vi “krečili i farbali”.

Iako je sjajno naslediti nešto ili kupiti nekretninu uopšte, ako se stari prostori ne održavaju, činjenica je da će se bubašvabe, bubaruse, mravi, pa čak i pacovi pojaviti u vašoj nekretnini.

Onda postaje neophodno da znate kada treba raditi dezinsekciju starih prostora, pogotovo stanova i kuća. A pre toga, još je važnije da znate na šta treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite prvi put da pozovete usluge dezinsekcije.

#1 Starost objekta

Prvo i osnovno je da utvrdite koliko je objekat star. Logično je da što je objekat stariji, veće će šanse biti da se infestacija desi, ili da ćete se susresti sa već nastalom kolonijom štetočina. Doduše, baš odmah i ne razrešavamo stvar, jer zgrade određene starosti su više ili manje pogodne za infestaciju.

Starost, kao takva, nije presudna za to koliko je mesto pogodno za širenje insekata koliko materijali i način gradnje koji su uslovljeni vremenom u kome je objekat građen. Tako, može biti starih objekata, pogotovo zgrada koje uz malo praćenja ne moraju da imaju insekte, ali isto tako može biti i novogradnje koja  je puna ovih insekata.

Zato, ako imate stan ili kuću u nekom delu grada koji je građen u vreme “socijalnih stanova” verovatnije je da će tamo pojavljivanje insekata biti veće nego u drugim objektima. I konačno, od starosti građevine zavisi i to kakvo je održavanje i kultura življenja u objektu.

#2 Kultura življenja

Možda i najbitnija stvar, kultura življenja je presudna za to koliko često je potrebno raditi dezinsenkciju prostora. Prostor se uvek možet očistiti i urediti, ali to ništa ne znači ukoiko navike onih koji žive u njemu nisu uredne.

Dakle, to se ne odnosi samo na to kako se održavaju kuhinje, toaleti, hodnici, i kako se odnosi prema smeću. U čistijim zgradama ređe dolazi do pojave insekata budući da se one održavaju i neophodne materije za razvoj insekata nema u tolikoj meri.

Manje smeća znači manje hrane, prljavštine, i sredstava koje će pomoći insektima da se rašire. Uz to, smanjivanje vlage, buđi, curenja vode takođe vodi do smanjenje pojave insekata.

Dakle, način na koji se stanari odnose prema objektu je ključno za otklanjanje insekata. Na kraju, ipak, sve je u tome kako se objekat tretirao ranije.

#3 Prethodno tretiranje

Sve se svodi na to koliko je puta i kako prostor tretiran ranije. Ukoliko se prostor nije pravovremeno tretirao stepen infestacije će biti veći, pa će tako više tretmana i biti potrebno.

Vama provera toga kako ljudi žive i starost zgrade mogu otkriti koliko će teško biti otklanjanje štetočina. Sa druge strane, izostajanje prethodnog tretiranja je znak da će verovatno biti izrazito teško da željeni prostor istretirate.

Otklanjanje insekata nije samo prskanje hemikalija po njihovom životnom prostoru. Potpuno otklanjanje znači dubinsko pranje kojim će se uništiti ne samo insekti vidljivi golim okom, već i oni insekti koji žive u zidovima, odvodima, itd.

Prema tome, dezinsekcija starih objekata, bile to zgrade, kuće ili poslovni postor je nešto što se treba redovno pratiti i raditi.

Jedino što je bitno jeste da to krenete da radite na vreme. A svaki dan koji ste proveli sa gađenjem dok ste gledali insekte u vašoj kuhinji ili kupatilu je onaj dan kada treba da obavite dezinskeciju.