Kako se vrši dezinfekcija poslovnog prostora?

dezinfekcija poslovnog prostor

Ukoliko se pitate kako da svoje poslovne partnere ali i zaposlene koji provode vreme u vašem prostoru sačuvate od virusa – na pravom ste mestu jer ćemo vam otkriti na koji način dezinfekcijom poslovnog prostora možete sačuvati zdravlje vas i vaše okoline.

Koliko je dezinfekcija poslovnih prostora bitna u najboljoj meri nam je pokazala pandemija virusa korona, kada je jednostavno i na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije ali i brojnih medicinskih stručnjaka ona bila obavezna.

Međutim, na dezinfekciju poslovnog prostora ne treba ni u kom slučaju zaboraviti ili prestati sa njom ukoliko trenutno nije proglašena pandemija nekog virusa.

Bilo da imate poslovni prostor povezan sa prehrambrenim, uslužnim, kancelarijskim, zdravstvenim, školskim delatnostima – bitno je da vodite računa o pravilnoj dezinfekciji. Naravno, sve ovo važi i za sve one druge grane kao što su ugostitelji, hotelijeri, kompanije specijalizovane za transport…

Stručno i kvalitetno sprovođenje dezinfekcije poslovnog prostora – jednostavno je neophodno ukoliko želite da budete sigurni, zdravi, ali i da nemate prepreka u obavljanju svoje delatnosti.

Dezinfekcija poslovnog prostora obezbedićete bezbednu životnu i radnu sredinu.

Kako dezinfikovati poslovni prostor?

Proces dezinfekcije bitno je shvatiti ozbiljno i obaviti kvalitetno kako biste bili sigurni u svom poslovnom prostoru.

Ukoliko se dezinfekcija sprovede od strane stručne službe, bićete sigurni da ste eliminisali patogene mikroorganizme ili inhibirali njihovo dejstvo sa predmeta i u prostorijama u kojima boravite.

Dezinfekcija koja je najzastupljenija jeste hemijska koja se realizuje uz pomoć specijalnih dezinficijenasa kako bi se na pravilan i siguran način uništili odnosno oslabili mikroorganizmi, ali i kako bi se sprečila njihova sposobnost inficiranja ljudskih organizama. Naravno primarni cilj je i taj da se spreči širenje zaraze – a sve je to što će dezinfekcija poslovnog prostora uspešno rešiti.

Zbog čega se dezinfikuje poslovni prostor?

Pre svega zdravlje i bezbednost, ali na osnovu naše prakse možemo doći do zaključka da je najčešći razlog za dezinfekciju upravo ona koja se naziva preventivna.

Preventivna dezinfekcija sprovodi se kako ne bi došlo do eventualnog širenja mikroorganizama na određenom području odnosno u poslovnom prostoru.

Dezinfekcija se sprovodi i u slučaju kada je ona neophodna kako se ne bi zaraza dodatno širila, a u ovom slučaju tretiraju se površine i prostorije kako ne bi došlo do veće zaraze. Predmeti se tretiraju svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim organizmima, i ovaj vid dezinfekcije potrebno je vršiti sve vreme dok god traje zaraza.

Na kraju, postoji i treći primer kada se radi dezinfekcija poslovnog prosta – a to je takozvana završna dezinfekcija poslovnog prostora, koja se realizuje tek po prestanku zaraze. Nakon što se proglasi prestanak zaraze, završna dezinfekcija se sprovodi jednokratno i to na taj način što se svi predmeti dezinfikuju – svi oni koji su bili u kontaktu sa  obolelima

Kako pripremiti poslovni prostor pre dezinfekcije?

Kako bi se određeni poslovni prostor adekvatno tretirao, ali i kako bi dezinfekcija poslovnog prostora bila uspešno sprovedena potrebno je pripremiti prostor u kojem će ona biti izvršena.

Ukoliko ste se odlučili za dezinfekciju poslovnog prostora bitno je da uklonite brojne fizičke nečistoće, ali i da izvršite takozvano sanitarno pranje vrućom vodom. Nakon što se prostor dobro osuši može se tretirati površina, odnosno izvršiti dezinfekcija određenim preparatima.

Preparati koji se koriste prilikom dezinfekcije ne treba da na bilo koji način utiču na zdravlje ljudi i životinja, da budu priznati i sa određenim dozvolama za korišćenje.

Dakle, dobro vodite računa da preparati koji se koriste imaju odobrenja, da su registrovani ali i da imaju potrebne dozvole za upotrebu, kao i to da nisu štetni po ljudsko i životinjsko zdravlje.

Bito je da pomenuti preparati koji se koriste za dezinfekciju poslovnog prostora budu prijatnog mirisa, ali i da imaju širi spektar delovanja na mikroorganizme čiji je i cilj – eliminisati ih.

Koje je idealno vreme za dezinfekciju poslovnog prostora?

S obzirom na to da je potrebno postići najveću produktivnost ali i najveću efikasnost same dezinfekcije, preporuka je da se ona radi nakon radnog vremena; odnosno u trenutku kada nema klijenata i zaposlenih u poslovnim prostoru.

Stručne ekipe potrebno je da tretiraju sve površine u samom objektu i biće im potrebno izvesno vreme – zavisno od toga koji tip dezinfekcije se sprovodi.

S obzirom na to da se proces dezinfekcije vrši dezinficijensima koji su ekološki sa svim potrebnim dozvolama za rad i upotrebu od strane nadležnog ministarstva – ne morate brinuti za zdravlje zaposlenih ali i korisnika vašeg poslovnog prostora.

Nakon izvršene dezinfekcije poslovnog prostora bićete sigurni da ste zaštitili svoje mesto koje ima minimalni rizik od bilo kakve zaraze ili širenja određenog virusa. Objekat će biti bezbedan za vas, vaše zaposlene, korisnike kao i sve one koji provode vreme u njemu.