Profesionalna dezinsekcija poslovnih objekata: Dezinsekcija bubašvaba, buba rusa, mrava, komaraca…

Dezinsekcija poslovnih objekata

Dezinsekcija predstavlja niz mera koje imaju za cilj da unište ili svedu na najmanju moguću meru populacije insekata. Svrstava se u preventivne zdravstvene mere, jer je cilj sprečiti širenje zaraznih bolesti.

Pojava insekata u poslovnim prostorima neprijatna je iz više razloga. Najpre, potencijalni su prenosioci bolesti, ali i samim firmama mogu naneti izvesnu ekonomsku štetu. Nelagodnost i neprijatnosti koje mogu prouzrokovati zaposlenima firme, takođe može uticati na učinak.

S druge strane, insekti u poslovnim prostorima nisu dobrodošli ni zbog same odbojnosti koje izazivaju kod mušterija. To direktno rezultira lošim poslovanjem i predstavlja loš marketing za firmu.

Preduzeća koja su u direktnom kontaktu sa mušterijama (hoteli, moteli, saloni lepote, restorani, spa centri…) su prostori u kojima se apsolutno ne toleriše prisustvo insekata. Firme koje skladište robu rizikuju da ista bude oštećena ili kontaminirana u dodiru sa insektima.

Neke delatnosti su u obavezi da dezinsekciju objekta vrše svakih 6 meseci, a kod ostalih je dobrodošlo zbog zdravstvene zaštite mušterija i zaposlenih, ali i zbog sprečavanja ekonomske štete i očuvanja renomea firme.

Dezinsekcija poslovnih objekata

Različite vrste objekata nastanjuju različite vrste insekata. Uglavnom su insekti ti koji izazivaju nelagodnost kod ljudi ili životinja, ali neke vrste mogu i te kako naneti štetu i učestvovati u prenošenju zaraza.

Na osnovu samog stanja na terenu, vrste i broja štetočina koje treba suzbiti, procenjuje se i kakvi metodi će se primeniti.

U zatvorenim prostorima se najčešće koriste gelovi, ali i metodi vlažne aplikacije.

Uvek se u zatvorenim prostorijama koriste ekološki prihvatljivi insekticidi koji ne škode ljudima i životinjama, a koji su ispitani i odobreni od strane zvaničnih institucija.

Najčešći insekti koji naseljavaju poslovne prostore su bubašvabe, buba rusi, mravi, komarci i slično.

Svi insekti teže da žive u toplim prostorima, pa se uvlače u prostore u kojima borave ljudi. Kancelarije, kuhinje, kupatila, ali i skladišta robe, najčešće su meta štetnih insekata.

Dezinsekcija bubašvaba u poslovnim objektima

Bubašvabe su insekti koji su ljudskoj vrsti veliki higijenski problem. Svojim izmetom kontaminiraju hranu i životni prostor, a dokazano je i da izazivaju alergije kod ljudi. Kod dece su često uzročnici astme, a prenose i tuberkulozu, koleru i kugu.

Najviše im odgovaraju prljavi prostori, budući da se hrane organskim ostacima, kao i podrumi i tavani gde se hrane ostacima drugih insekata, izmetom pacova i miševa ili ptica. Najčešće naseljavaju kuhinje, kupatila, skladišta i tavane.

Dezinsekcija bubašvaba se vrši vlažnim postupkom (ili gelom), prskanjem insekticida pomoću pumpi ili prskalica. Bitno je biti uporan, jer se one mogu iznova vraćati u neke prostore.

Dezinsekciju je najbolje raditi početkom proleća, a posebna pažnja se obraća na kuhinje i kupatila, aparate koji su izvor toplote, prostor oko frižidera, wc šolje i slično.

Dezinsekcija buba rusa u poslovnim prostorima

Ova vrsta insekata je veoma česta kod nas. Obavezno naseljava tople prostorije, pa se neretko može zateći i u nekom poslovnom okruženju.

Hrane se ugljeno-hidratnim namirnicama koje sadrže skrob i šećere, a u izuzetnim situacijama mogu jesti i deterdžent, sapune i slično.

Često im je hrana i papir, knjige ili tekstil, a svojim izlučevinama i izmetom kontaminiraju hranu i prenose zarazne bolesti. Iza sebe mogu ostavljati i neprijatan miris, a posebno su opasne u bolnicama gde mogu širiti zaraze.

Štetu mogu napraviti i na elektronskim uređajima, gde se zavlače i svojim urinom i izmetom mogu izazvati kvar.

Mogu da se nastane svuda gde imaju hranu, pa od samog prostora zavisi i postupak suzbijanja. Kada se primete, treba odmah pozvati tim za dezinsekciju, jer se brzo razmnožavaju i mogu napraviti još veći problem.

Dezinsekcija mrava u poslovnim objektima

Mravi su insekti koji su rasprostranjeni svuda u svetu. Kod nas je najprisutniji šumski mrav i on se retko nastanjuje u objektima, već ulazi u njih sa obližnjih zelenih površina.

Žuti mravi su se u velikoj meri prilagodili životu sa ljudima i nastanjuju se tamo gde obitava čovek. Najčešće se nalaze u pukotinama zidova ili u podovima. Šire se ventilacijama, elektroinstalacijama, cevovodima ili transportom hrane.

Hrane se mesom, šećerom, medom, pa ga vrlo često možete zateći u kuhinjama.

Njihovo suzbijanje je podvig, jer najčešće insekticidi nemaju željeno dejstvo. Mravi se razbeže sve dok traje dejsvo insekticida, ali se ubrzo vrate na staro stanište.

U zavisnosti od samog prostora, koriste se ili zamke (cilj je da one dospeju u leglo i neutrališu maticu) ili se vrši dezinsekcija na veoma velikoj okolnoj površini.

Komarci u poslovnom prostoru

Osim što izazivaju nelagodu svojom pojavom, komarci imaju veliku ulogu u prenošenju novih i opasnih bolesti, poput Zika virusa i Virusa zapadnog Nila.

Sistematskom dezinsekcijom se bave firme koje imaju zakonom propisane tehničke i kadrovske uslove, a najčešće se vrši suzbijanje larvi, pa zatim odraslih jedinki.