Profesionalna dezinfekcija svih vrsta objekata

Dezinfekcija svih vrsta objekata

Dezinfekcija je proces usmeren ka uklanjanju najvećeg broja patogenih mikroorganizama. Najčešće se koriste fizička i hemijska dezinfekciona sredstva i isključivo se primenjuje van živog organizma, u objektima, vodi, vazduhu, zemljištu i dr.

Svakodnevne dezinfekcione mere doprinose da se spreči nastanak bolesti uzrokovanim dejstvom patogenih mikroorganizama. Kada se bolest pojavi, proces dezinfekcije se intenzivira. Tada su najčešće u upotrebi hemijska sredstva kojim se tretiraju neživi objekti.

Specifične grane industrije pravilnicima su obavezane da svoje prostorije dezinfikuju u određenim vremenskim periodima. Tako, recimo, farme, ugostiteljski objekti, klanice, industrija za preradu i proizvodnju hrane, sprovode dezinfekciju svojih objekata češće.

Osim svakodnevne dezinfekcije, objektima je neophodna i periodična dezinfekcija koju će uraditi stručna lica i licencirane firme za dezinfekciju. Tocsiqum upravo nudi profesionalne usluge dezinfekcije svih vaših objekata.

Dezinfekcija ugostiteljskih objekata

U ugostiteljskim objektima koji podležu sanitarnom i veterinarskom nadzoru obavezno je obavljati postupak dezinsekcije kako bi se sprečio nastanak i širenje bolesti među zaposlenima i mušterijama.

Pre samog postupka dezinfekcije, neophodno je da se hrana i sve što dolazi u kontakt sa njom dobro obezbede kako se ne bi kontaminirala sredstvima za dezinfekciju. Sam izbor sredstava treba da bude takav da ne ostavlja mirise na namirnicama, a izbor vrše stručna lica koja prate sam proces dezinfekcije i obavljaju je profesionalno.

Dezinfekcija farmi i vozila za prevoz životinja

Na farmama živine i stoke veoma je važna higijena. Neophodno je da pre svakog turnusa objekat bude kompletno očišćen i dezinfikovan, kako bi se sprečila pojava i širenje bolesti kod životinja.

Neophodno je da svaka farma prvo detaljno očisti mobilnu opremu. Ona se vrši iznošenjem opreme iz objekata ili podizanjem linija za hranjenje i napajanje.

Nakon toga, sledi mehaničko uklanjanje nečistoća, čišćenje stajnjaka i ventilacionih otvora. Ne bi bilo loše da se u isto vreme obavi i dezinsekcija objekta, kak bi sam objekat bio maksimalno zaštićen.

Pranje objekta se vrši deterdžentom i vodom, a zatim se pristupa dezinfekciji koju treba da obave profesionalci. Dezinfekcija se vrši dezificijensima koje stručno lice odredi i kontroliše njegovu upotrebu tokom celog procesa. Objekat zatim treba da se zatvori i „miruje“ oko 14 dana.

Prilikom dezinfekcije objekta, neophodno je i obaviti dezinfekciju okoline kako bi se farma u potpunosti zaštitila od neželjenih uticaja mikroorganizama.

Veoma je bitno obratiti pažnju i na vozila za transport životinja, u kojima su takođe idealni uslovi za razvoj patogenih mikroorganizama.

Dezinfekcija objekata za uzgoj biljaka

Da bi ste započeli sadnju biljaka u plastenicima i staklenicima, neophodno je da se oni dezinfikuju. U toplim i zaštićenim uslovima, velika je mogućnost da će se namnožiti mnogo parazita i štetočina.

Za dezinfekciju unutrašnjosti objekata najčešće se koriste sumpor-dioksid i formalin. Sredstvo se koristi unutar prostorija i ista se drži zatvorenom jedan dan (24 h). Prostorije se zatim provetravaju, a unutar prostorije mogu se ostaviti i alati i pribor za obradu zemljišta.

Učinkovit je i plavi kamen, s tim što je on pogodan za dezinfekciju predmeta od drveta, budući da nagriza gvožđe. Za metalne površine je dobro koristiti alkohol, a nije loše da se njim i dezinfikuju ruke s obzirom na to da su one najčešći prenosnici bakterija i virusa na biljke.

Natrijum hipohlorid (ili varikina) može da se koristi kao dezinfekciono sredstvo za alat, saksije i radne površine, razblažen.

Dezinfekcija kuća i stanova

U našim domovima svakodnevno živi i razmnožava se veoma veliki broj mikroorganizama koji ljudima nisu vidljivi golim okom. Neke nisu štetne i ne remete naše živote, ali veliki broj njih može biti pretnja po zdravlje ukućana.

Da bi se uništile patogene bakterije u domovima, neophodna je svakodnevna higijena ruku, podova, kuhinje i kupatila. Ruke je sasvim dovoljno često prati sapunom i vodom (naročito u letnjim mesecima), dok se površine u kući tretiraju sredstvima za dezinfekciju koji su potpuno bezbedni za ljude i životinje.

Sredstva za dezinfekciju stanova ne smeju da budu ni korozivna i nadražujuća, dok sa druge strane moraju da unište što veći spektar mikroorganizama, da ima brzo dejstvo, ne širi neprijatne mirise i da je ekološki prihvatljivo.

Kada se ustanovi da se bolest pojavila, dezinfekciju treba da obavljaju licencirane firme za dezinfekciju, a preporučljivo je da se periodično rade i dezinfekcije zgrada, podruma i tavana.

Dezinfekcija škola i medicinskih ustanova

Škole i medicinske ustanove su objekti koji zahtevaju savršenu čistoću. Zbog velikog broja zaposlenih i dece, škole su idealna mesta za razvoj i razmnožavanje bakterija i neophodno je takve prostorije redovno dezinfikovati da bi se sprečila pojava bolesti.

Medicinske ustanove zahtevaju besprekornu čistoću i idealni su uslovi za širenje zaraza izazvanim bakterijama. Redovna dezinfekcija bolnica i medicinskog pribora vrši se svakodnevno, ali se preporučuje i česta dezinfekcija od strane profesionalnih firmi za dezinfekciju.