Dezinfekcija apoteka

dezinfekcija apoteka

Ruke osoblja u vašoj apoteci su verovatno “najupotrebljivaniji instrument” koji se svakodnevno koristi.

S obzirom na to da su upravo i ruke izložene raznim virusima – jako je bitna metoda koja se naziva dezinfekcija apoteka.

Zbog čega je bitna dezinfekcija apoteke?

Za bezbednost, zdravlje vaših zaposlenih ali i samog ugleda apotekarske ustanove dezinfekcija ne samo da je važna već i neophodna.

Ukoliko želite da budete sigurni za zdravlje vaših zaposlednih, kupaca i sprečite nastanak i širenje zaraznih bolesti potrebno je u vašem lokalu što pre uraditi dezinfekciju.

Šta podrazumeva dezinfekcija apoteke?

Dezinfekciju predstavljaju postupci koji su svojoj prirodi različiti, a cilj im je da se mikroorganizmi unište.

Kada se radi sterilizacija potrebno je sve prisutne mikroorganizme uništiti, dok je u slučaju dezinfekcije potrebno redukovati samo prisustvo na broj koji neće predstavljati opasnost po zdravlje.

Kako bi dezinfekcija bila urađena kvalitetno i bezbedno služba koja to radi potrebno je da bude obučena i da dobro poznaje osobinu mikroorganizama, ili kao što bi u žargonu rekli “da poznaje slabe tačke”.

Na taj način biće napravljen adekvatan izbor iz širokog spektra dezinfekcionih sredstava, ali i tehnika.

Koje mikroorgnaizme uništavamo u apoteci dezinfekcijom?

Neki od najvažnijih mikroorganizama koje je potrebno redukovati kako ne bi inicirali širenje zaraznih bolesti jesu:

  • bakterije
  • virusi
  • prioni
  • chlamidiae…

Definitivno kako biste bili 100% sigurni da u vašem objektu, apoteci, neće doći do širenja i same pojave zaraznih bolesti jeste da zakažete dezinfekciju.

Iako će vam neki reći da je potrebno sprovesti je samo na određenim mestima, gde postoji rizik za pojavu zaraznih bolesti – praksa nam je pokazala da to u ovom slučaju i nije tako.

Dakle, za ključni deo prakse sprečavanja, ali i kako biste kontrolisali pojavu zaraznih bolesti kao i u cilju prevencije potrebno je uraditi dezinfekciju apoteka.

Da li je apoteci potrebna dezinfekcija?

U vašoj apoteci verovatno svakodnevno na stotine korisnika poseti sam objekat.

Što je intenzitet poseta češći, rizik od zaraznik bolesti postoji.

Kao što znate ovaj nivo je povećan ukoliko su prostorije sa dosta ljudi i to zatvorenog tipa – što je slučaj sa apotekom.

Ovo je metoda koja je ključna za vaše poslovanje, jer su vam bezbednost i zdravlje zaposlenih kao i korisnika na prvom mestu.

Kao što brinete o zdravlju pacijenata koji posećuju vaš objekat izdavanjem određenih medikamenata, tako morate i biti sigurni da su svi oni bezbedni u vašem objektu ukoliko je reč o zaraznim bolestima.

Koliko je dezinfekcija apoteka bezbedna?

Ovo je potpuno bezbedna metoda koja vam garantuje zdravlje korisnika jer u kompaniji Tocsicum se koriste preparati koji nisu štetni ni za životinje, kao ni ljude.

U našem postupku dezinfekcije koriste se preparati koji nisu štetni, a toksina prilikom same metode jednostavno neće biti tako da će i zaposleni i pacijenti biti sigurni i bezbedni tokom, a naročito nakon izvršene dezinfekcije apoteke.

Dezinfekcija apoteke nije potrebna samo tokom epidemije

Iako se tokom svake epidemije sprovodi rutinsko čišćenje površina, potrebno je uništiti odnosno eliministati viruse sa površina i predmeta u svakodnevnim okolnostima.

Najsigurniji proces kojim se mogu uništiti mikroorganizmi (gljivice, bakterije, virusi…) ali i sprečiti zaraza jeste proverena dezinfekcija apoteke.

Ovo u svakodnevnici znači da će se upravo dezinfekcijom oduzeti mogućnost bakterijama da priđu zdravoj osobi.

Dezinfikovane bakterije će ostati žive neko vreme, ali nakon samog postupka one ne mogu prodreti u dubinu kože i na taj način će biti zaustavljeno njeno širenje.

Dezinfekcija se ne realizuje samo na otvorenom prostoru, najbitnija je upravo u zatvorenim frekfentnim prostorima kao što su apoteke.

Za uspešnu dezinfekciju koja vam 100% garantuje smanjenje rizika po ztravlje u vašoj apoteci predlažemo vam našu kompaniju.

Iako ste možda na internetu videli kako i vi sami možete dezinfikovati apoteku, prilikom ove metode jako je bitno pre svega edukovan kadar, kvalitna oprema kao i najbolji preparati.

Kako ne biste došli u kontakt sa zarazom potrebno je da imate zaštitno odelo, zaštitne rukavice, ali i zaštitnu radnu obuću kao i dezinfekciono sredstvo koje nije štetno po vaše zdravlje.

Pomenuli smo i uređaj, to je takozvani dezinfekcioni rasparivač i on je jako bitno da bude napravljen po evropskim standardima.

Postoji dve vrste dezinfekcija, koju odabrati?

Zavisno od stanja vašeg objekta, najčešće se radi preventivna dezinfekcija kojom se uništavaju mikroorganizmi koji svoje mesto nalaze na mnogobrojnim predmetima u vašem objektu.

Ukoliko ste zakasnili i niste na vreme izvršili dezinfekciju apoteke potrebno je uraditi tekuću dizinfekciju a to je trenutak kada se pojave zarazne bolesti.

Zapamtite, ova metoda nije bitna samo zbog vaše reputacije već i zdravlja.

Kako biste sprečili nastanak problema – rešite se izazivača jednostavnom metodom koja se naziva dezinfekcija apoteka.